پنج کد براي رمزگشايي مشکلات دوران عقد
پنج کد براي رمزگشايي مشکلات دوران عقد:
بيشتر همسران با توجه به مشکلات به وجود آمده ريز و درشت در اين دوران «تلخکامي دوران عقد» را تجربه ميکنند.
به خاطر سپردن کدهاي ذکرشده در اين نوشتار، ميتواند تا حدودي از مشکلات بکاهد و باعث شود طعم شيرين اين دوران بيشتر در خاطرتان ماندگار شود.
کد 1تجارب نامطلوب:
هر يک از زن و شوهر با تاريخچة زندگي قبلي خود، وارد زندگي زناشويي ميشوند. تمامي تجربههاي پيشين بر روند تصميمگيري و رفتار همسران با يکديگر و اطرافيان اثر خواهد گذاشت؛ همان کد کليدي که همسران لازم است به ياد داشته باشند و اقدامات مقتضي را براي کمرنگتر کردن اثر اين کد انجام دهند. گاه خودآگاهي نسبت به اين تجربهها و اثرات آن در اين دوران به تنهايي ميتواند اثر اين کد را کاهش دهد.
کد 2 اهميت حرف مردم و آبروداري:
يکي ديگراز موارد پراهميت در بين مردم، مهم دانستن «حرف مردم» است. به اين معني که بسياري حاضر به انجام هر کاري هستند تا از حرف و قضاوت نامناسب مردم خلاصي يابند. اين عامل خود زمينه ساز مشکلاتي ميشود. در اين موارد لازم است همسران نسبت به اثر اين کد آگاهي داشته باشند و در دام افراط و تفريط نيفتند. از سوي ديگر، گويا خدايي به نام «آبرو» وجود دارد که مردم آن را ميپرستند! عرف و هنجار خانوادگي، ميزاني براي سنجش اين است که آيا آبروداري شده است يا نه؛ به اين معني که اگر عرفيات و هنجارهاي يک خانواده توسط ديگري اجرا نشود، آبروي خانواده اول به جا آورده نشده است.
در اين مورد نيز تنها توصيه به همسران و خانوادهها اين است که همواره به يکديگر يادآور شويم که در زندگي اجتماعي، همة افراد با نقابهايشان زندگي ميکنند. هرچقدر اين نقابها قويتر باشد، ما از خود واقعيمان دورتر ميشويم به اين معنا که هر چه بيشتر سعي کنيم به فکر حرف مردم و آبروداري باشيم، باعث ميشويم ناخواسته در دام «جدايي از خود واقعي»مان بيفتيم.
کد 3 رودربايستي:
يکي ديگر از عواملي که باعث ايجاد تلخکامي دوران عقد ميشود «رودربايستي» است. به اين معنا که همسران در مواردي که نياز به صحبت کردن و اقدام صريح و رک دارند، به دلايل متفاوتي مانند «رو نشدن»، «ترس از بد آمدن» يا «ملاحظه کاري» حرفهاي دل خود را به روشني و صراحت بيان نميکنند و يا اقدام مقتضي با شرايط را انجام نميدهند.
لازم است در اين موارد همسران و خانوادهها پيش از ورود به اين عرصه، مهارتهاي حل مسئله، گفتوگوي عاقلانه و بر مبناي منِ بالغ، مهارت نه گفتن و ديگر مهارتهاي زندگي سالم و شاد را تمرين کرده باشند.
کد 4 نقش فعال خانمها:
نتايج برخي پژوهشها در غرب نشان داده است که زنان به نسبت مردان بيشتر مسئول ماندگاري و رشد مراسمها در خانوادهها هستند و به همين واسطه به نظر ميرسد اين مراسمها نقش بيشتري در زندگي آنها بر جاي ميگذارد. لازم است زنان در برگزاري مراسم، قدري پاي خود را از روي پدال گاز تنوع طلبي و تجمل برداشته و به اين دوران به عنوان بخشي از زندگي همسران جوان بنگرند، نه کارزاري براي قدرت نمايي و جولان دادن منيتها و خواستههاي دنيايي که تنها رضايت آني آنها را در پي خواهد داشت. از سوي ديگر به نظر ميرسد ورود آقايان و هدايت امور توسط آنها نيز باعث متعادلتر شدن اين فضا شود.
کد 5 انتظارات ناگفته:
در دوران آشنايي و خواستگاري، همسران در باب انتظارات خود دربارة زندگي آينده گفتوگوهايي دارند. درحاليکه شروع زندگي مشترک، ميداني از مشارکت کل خانواده است و اتفاقاً کنترل همسران بر اتفاقات اين برهه از زمان بسيار سخت است. به نظر ميرسد با توجه به اينکه اين انتظارات ناگفته بيشتر از ناحيه خانوادهها در دوران عقد بر همسران تحميل ميشود؛ در جلسات خواستگاري، همسران يا خانوادههايشان بيان صريح و روشني از انتظارات خود در مورد نحوة اجراي رسوم ندارند. بيان خواسته و صحبت با لايهاي از ابهام، به نحوي که شنونده براي درک گفتار بايد منطق و استدلال ذهني خود را به کار گيرد، بر ميزان سوء تفاهمات بين خانوادهها ميافزايد.