شناخت سبک های یادگیری
شناخت سبک های یادگیری (انواع روش های یادگیری در بین افراد مختلف)
آیا تا حالا به این فکر کردین که چطور توی کمترین زمان میشه به بهترین نتیجه رسید؟ یا چگونه مطالب را سریع حفظ کنیم؟ چطور میشه اون همه مطلبی که با سختی بسیار به خاطر سپردید را از خطر فراموشی نجات بدید؟ در این مقاله قصد داریم تا به روانشناسی حافظه و شرح سبک های یادگیری بپردازیم و بهترین روش های یادگیری در بین افراد مختلف رو بررسی کنیم.
حتماً همه زمان مدرسه رو به خاطر دارید که مجبور به حفظ کلی مطلب در شب امتحان بودیم و هممون به دنبال ترفندهای شب امتحان می گشتیم تا بتونیم بهترین نمره رو بگیریم. همه چیز بهمون توصیه می شد از حفظ شعر و استفاده از گیاهان دارویی برای تقویت حافظه گرفته تا گشتن دنبال کتاب آموزش تندخوانی که بابابزرگ تون بهتون داده بود و دعاهای مامان بزرگ. به مدرسه هم که وارد می شدید کلی از همکلاسی هاتون رو می دیدید که هرکدوم به روش متفاوتی در حال دوره کردن و به خاطر سپردن نکات مهم درسی بودن و همه ادعا می کردند که بهترین روش های یادگیری و حفظ سریع مطالب را می دونند و البته خیلی وقت ها عصبانی از این که چرا هر چی میخونن یاد نمی گیرند و مشکل از سختی درس است!
ولی واقعیت اینجاست که هیچ چیز سختی در دنیا وجود نداره و فقط با دونستن چند تا راهکار ساده شما به راحتی میتونید هر چیزی که بهش علاقه دارید رو یاد بگیرید. پس دیگه دنبال جواب سوالاتی از قبیل: “برای تقویت حافظه چه بخوریم” “روش های تقویت حافظه” و “ترفند های شب امتحان” نباشید چون سوال شما با داشتن کمی اطلاعات راجع به روانشناسی حافظه و شناخت انواع حافظه به راحتی پاسخ داده می شه. مطلب امروز ما هم فقط راجع به یادگیری زبان های خارجی نیست بلکه به طور کلی مربوط به روش های یادگیری در بین افراد مختلف است. اگرخیلی کنجکاو شدید که راه حل معمای سخت و همیشگی درس خوندن رو بدونید پس ما به شما پیشنهاد میدیم ادامه این بحث رو دنبال کنید تا ببینیم به کجا می رسیم و چه چیز هایی راجع به سبک های یادگیری دستگیرمون میشه.
به هر کلاس درسی که وارد میشید تعداد زیادی دانش آموز وجود داره که به ازای هر کدوم یک یا چندین استعداد مختلف ذهنی در وجود اونها قرار گرفته. هیچ دو انسانی مثل هم نیستن و هرکدام روش متفاوتی رو برای رویارویی با مسائل انتخاب می کنند که این ویژگی به حافظه و نحوه یادگیری آن ها هم بسط پیدا میکنه. بسیاری از دانشمندان و روانشناسان یادگیری در رابطه با این موضوع تحقیقات زیادی را انجام دادند که نتیجه ی این تحقیقات جواب سوال بسیاری از دانش آموزان و اولیا رو در رابطه با یادگیری و استعدادهای هر فرد پاسخگو هست. تیپ های متفاوتی از دانش آموزان وجود داره که طبق تئوری وارک به چهار گروه تقسیم می شوند که در ادامه به بررسی هر گروه به صورت مجزا می پردازیم:
سبک یادگیری بصری (visual):
همونطور که اسم این گروه نشان میدهد، این افراد مطالب رو از راه دیدن بهتر یاد می گیرند و ترجیح می دهند یک رابطه ی بصری بین مطالب مختلف پیدا کنند تا بدین طریق اطلاعات را بهتر در حافظه خود ثبت کنند. از ویژگی های شخصیتی افراد با یادگیری بصری میشه به چندین مورد اشاره کرد:
دانش آموزان بصری تند تند صحبت می کنند و بر روی کلمات خودت دقت کافی ندارند.
آنها بی صبر و حوصله هستد و تمایل به قطع کردن حرف دیگران دارند.
آنها بیشتر از کلمات و جملات مرتبط با تصاویر استفاده می کنند.
و همانطور که قبلا گفته شد با دیدن بهتر یاد می گیرند و به حافظه می سپارند.
بهترین روش یادگیری برای این افراد مدیریت بهتر زمان و بالا بردن سرعت مطالعه و تبدیل کردن هر مطلب ورودی به نوعی نمودار، شکل یا نقشه ذهنی هست تا رابطه ای منطقی بین اطلاعات را با چشم پیدا کنند و درک بهتری از طرح کلی درس در ذهن آنها نقش ببندد. برای مثال بهترین روش حفظ کردن لغات انگلیسی برای افراد گروه یادگیری بصری استفاده از فلش کارت های تصویری است. اگر شما خصوصیات این دسته از دانش آموزان رو دارید سعی کنید بیشتر از نقاشی، تصاویر، نمودار و نقشه استفاده کنید تا در زمان کمتر بیشترین مقدار از مطالب را یاد بگیرید، زیرا که این راهکار ها مطابق با سبک یادگیری مخصوص شماست. راستی صحبت از روش حفظ لغات انگلیسی شد، اگر در این زمینه خیلی به مشکل برمیخورید برای اطلاعات بیشتر به اینجا مراجعه کنید تا اهورا تیم بهترین روش یادگیری لغات رو بهتون بگه.
سبک یادگیری شنیداری (auditory):
حتما خیلی وقت ها متوجه شدید که بعضی از دوستانتون با بلند خوندن درس یا حتی قافیه دادن به اون بهتر یاد می گیرند که البته این معمولا برای اطرافیان بسیار آزاردهنده هست. شما با شناخت تفاوت های یادگیری و انواع استعدادهای انسان از یک فرد به فرد دیگر می تونید بدون اینکه اطرافیان خودتون رو اذیت کنید سرعت مطالعه ی خود رو به حداکثر برسونید و به خاطر تفاوت در استعدادهایتان هم سرزنش نشوید. به این سبک یا الگوی یادگیری، یادگیری شنیداری می گویند. اگر یکی از اعضای این گروه هستین، حتما تا حالا چندین بار توی کتابخونه هم تذکر گرفتین. این گروه از دانش آموزان هوش موسیقیای بالایی دارند و از راه شنیدن بهتر یاد میگیرند. از جمله ویژگی های شخصیتی افراد با یادگیری شنیداری غالب میشه به موارد زیر اشاره کرد:
این دسته از دانش آموزان شمرده صحبت می کنند و شنوندگان بسیار خوبی هستند.
تفکر آنها از نوع خطی است که این یعنی آنها به ترتیب تجربه ی اتفاقات پیرامون خودشون، اونها رو به خاطر میسپارند. از نظر این افراد بهترین راه برای رفتن از نقطه ی A به B یک خط مستقیم است.
آنها ترجیح میدهند به جای اینکه مطالب را بخوانند همه چیز برایشان با کلمات توضیح داده شود.
آنها با گوش کردن و به صورت شفاهی بهتر یاد میگیرند.
اگر شماهم یکی از اعضای این گروه هستید سعی کنید با بلند تکرار کردن مطالب، موسیقی و تدریس مطالب به دیگران درس خواندن رو برای خودتون راحت تر کنید. مثلا اگر فردا یک مصاحبه ی کاری یا تعیین سطح به زبان انگلیسی دارید، بهترین راه برای روان شدن در توانایی صحبت کردن گوش کردن به مکالمات انگلیسی موقع انجام کارهای روزمره و یا حتی ضبط کردن صدای خود بعد از یک مصاحبه ی فرضی با خودتون هست.
سبک یادگیری نوشتاری (reading/writing):
همونطور که حدس میزنید این دسته ازافراد با در تماس بودن با متن - چه خواندن و چه نوشتن - بهتر یاد می گیرند. افرادی که سبک یادگیری غالب شان یادگیری نوشتاری است به جای دیدن تصاویر یا شنیدن داستان دوست دارند تا متن کتاب را بخوانند. افراد این گروه با امتحان های کتبی احساس راحتی بسیار بیشتری می کنند. این دسته از دانش آموزان همیشه بهترین روش های تندخوانی و تقویت حافظه را با استفاده از متن بلد هستند. حتما شما هم یکی از اونهایی که زودتر از همه برگه ی امتحانی خودشون رو تحویل میدهند میشناسین. از ویژگی های افراد با یادگیری نوشتاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این دسته از دانش آموزان مطالب را به صورت نوشتاری و روی کاغذ بهتر می فهمند
آنها تمایل به دریافت و تولید اطلاعات به صورت کتبی دارند.
آنها از نوشتن مطالب لذت بیشتری می برند.
اگر شما هم یکی از افراد این دسته هستید احتمالا تعداد زیادی از دفتر و دفترچه های رنگارنگ دارید که همه ی اونها با اطلاعات مختلف پر شده. در این صورت برای بالا بردن سرعت مطالعه و بهتر یاد گرفتن مطالب باید از روش خلاصه نویسی و نوت برداری استفاده کنید. شما همیشه از بهترین جزوه نویس های کلاس هستید؛ پس بدون درنگ موبایل های خودتون رو کنار بگذارید و به جای تایپ کردن از کاغذ و قلم استفاده کنید، چون باعث یادگیری بهتر شما می شود. همچنین شما درامتحان های چهارگزینه ای و کتبی عملکرد بهتری دارید، پس خوشحال باشید چون شما یک قدم از دیگران در کنکور جلوتر هستید. سعی کنید اگر که واقعا سبک یادگیری نوشتاری در شما غالب است، برخلاف آن عمل نکنید و روش های یادگیری مطابق با این الگو را برای خود طراحی و شخصی سازی کنید تا بتوانید بیشترین کارایی را در فرآیند مطالعه و یادگیری داشته باشید.
سبک یادگیری حرکتی (kinesthetic):
در افراد با یادگیری حرکتی، فرآیند یادگیری همراه با فعالیت های فیزیکی و حرکتی است. این گروه از افرد علاقه ی عجیبی به انجام دادن کارهای مختلف درکلاس دارند. حتما همه مون یکی از اون بچه ها رو توی مدرسه یا فامیل دیدیم که با باز کردن پیچ و مهره های اسباب بازیشون و یا لمس کردن و تجربه کردن اشیای مختلف در محیط پیرامونشون، چیزهای جدید رو یاد می گیرند و حتی بعضی اوقات از آنها به عنوان شیطون، پرانرژی و یا حتی هایپر یاد میشه. ولی واقعیت اینجاست که احتمالا این افرد هیچکدوم از اینها نیستید و فقط سبک یادگیری اونها نیاز به فعالیت حرکتی بیشتری می طلبه. از ویژگی های شخصیتی افراد با سبک یادگیری حرکتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این دسته از دانش آموزان نسبت به گروه های دیگر بسیار آرام و شمرده صحبت می کنند.
آنها دیرتر از بقیه تصمیم میگیرند.
آنها از تمامی حواس پنجگانه ی خود برای یادگیری استفاده می کنند.
آنها با انجام دادن روش های تجربی و حل معماها در زندگی واقعی بهتر یاد می گیرند.
و در آخر آنها علاقمند به یادگرفتن با تجربه و لمس کردن اشیا و روش آزمون و خطا هستند.
اگر شماهم جزو این گروه هستید سعی کنید با بازی، حل معما و دیدن اشیا از نزدیک و وارسی اونها یادگیری خودتون را به حداکثر مقدار ممکن برسونید. مثلا اگر فردا یک امتحان زبان انگلیسی دارید، میتونید با استفاده از بازی با کلمات لغات رو حفظ کنید.
شاید الان کمی گیچ شده باشید و نمیتونید بفهمید شما جزو کدوم یک از این گروه ها هستید. طبق تحقیقات روانشناسی حافظه افراد تلفیقی از تمامی این گروه ها هستند که البته احتمالا در هر فرد اثر یکی از این روش های یادگیری از بقیه پر رنگ تر است و همین امر هم باعث تفاوت های یادگیری در بین افراد مختلف است. اما با این حال اگر در مورد تیپ شخصیتی و روش یادگیری مخصوص شخصیت خودتون مطمئن نیستید، سوال شما با انجام دادن پرسشنامه ی کوتاهی به نام پرسشنامه راهبردهای یادگیری وارک به راحتی پاسخ داده میشه. با شناخت استعدادهای خودتون و تیپ یادگیری شخصیتتون درس خوندن را برای خودتون راحت و لذت بخش تر کنید.
اینم پرسشنامه